Klubbinfo

Hjo Hästsportklubb är en klubb för privatryttare, dvs vi bedriver ingen ridskoleverksamhet och någon tanke på detta har aldrig heller funnits.

1973 startades klubben genom några hästintresserade personer, bl a Birgitta Landström (fortfarande medlem) och Kitty Sörman.

De höll då till i en ladugård som de hyrde i Långeruder. Klubben var dock i farozonen när ladugården skulle säljas 1979 och några röriga år följde när aktiviteter skedde lite överallt. De höll till på Karstorp hos systrarna Fagerberg, deras hubertusjakt skedde i Missveden, hajk på Liden och läger på Ruder. Föreningen var ändå mycket aktiv som ni kan se och traditionen att åka till Scandinavium fanns redan med här!

1986 flyttade klubben till sin nya hemvist Stora Ruder, ca 7 km öster om Hjo, mot Tibro, där vi hyrde av Sven Ståhl. Ett stall gjordes i ordning i ladugården för lägerverksamhet och uppstallning vid aktiviteter, vi hade även en fin liten klubbstuga. En terrängbana, med fint rykte, anlades i skogen och ridbanan hade belysning och en fin hinderpark.Tre körkurser avverkades med stor uppslutning, vi startade upp handikappverksamhet, hade en vagnsreparationskurs, hubertusjakter, terränghoppningar, ridläger m m.

Varje midsommar hade vi stora hopptävlingar på Ekhammar, norr om Hjo. Detta är en lång tradition som tyvärr har gått i graven nu, mycket pga generationsskifte och att det saknades eldsjälar på slutet.Varje "förstaadvent" sker en tomteparad genom Hjo stad där luciakandidaterna visas upp i ett tåg med hästar.

Utbyte med andra klubbar har skett i två omgångar, dels med Tidaholm och Binneberg genom en trekamp med hoppning, dressyr och terrängritt där det gällde att samla poäng. Den andra lever kvar till viss del idag med Tibro och Mölltorp där vi tävlat på varandras klubbtävlingar samt tävlat i gymkhana.

15-års jubileum (1988) respektive 20-års jubileét (1993)firades stort med rasparad och uppvisningar på Stora Ruder samt även en stor fest på Park i Hjo.

Vi delar varje år vandringspriset Carl-Gustaf Indebetous minne till det mest framgångsrika ponnyekipaget i klubben.

Tanken på ett ridhus för att kunna bedriva aktiviteter året om, drevs under flera år och eftermycket arbete var Peter Runesson den ordförande och eldsjäl som fick Munkebo ridhus till stånd. Vi fick inte bygga ridhus på Stora Ruder för markägaren och ett samarbete dök upp med Govert Indebetou på Munkebo gård, som gjorde ridhuset möjligt. 1994 skedde invigningen av ridhuset.

Hjo Hästsportklubb äger 50% av ridhuset och Hjo Ridhusförening äger 50%, dvs andelsägare. På anläggningen idag finns ridhus med läktare, utebana med domarkur, cafeterian Munkerian, sekretariat, toalett, dusch, stall med 10 boxar vid aktiviteter.

Våra klubbfärger är röd och vit. Tidigare var de rosa och vit, men byttes som tur var 1990!

Bildad 1973-06-01
Föreningsnummer 27499-48
Postadress Frida Ansgariusson, Kullebäcken 5
Fakturaadress Karin Steen, Agnetorp Nya Kullö